Waar ligt Dubai

Waar ligt Dubai op de wereldkaart, in welk land ligt Dubai, is Dubai een land en in welk werelddeel ligt deze reisbestemming. Veelgestelde vragen die we hier op Dubaireischecker.nl beantwoorden.

  • Waar ligt Dubai? Dit emiraat ligt aan de Perzische Golf en is onderdeel van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). (zie kaart)
  • Is Dubai een land? Het is een emiraat en een emiraat is een rijk of provincie, welke wordt geleid door een emir of sjeik.
  • Dubai wereldkaart, zoals te zien op onderstaande kaart grenst het emiraat aan Abu Dhabi, Sharjah en het land Oman.
Waar Ligt Dubai kaart

Waar ligt Dubai stad en emiraat

Een veelgestelde vraag is in welk land ligt Dubai, de stad ligt in het emiraat Dubai aan de Perzische Golf en dit land maakt deel uit van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Het grenst aan Abu Dhabi in het zuiden, Sharjah in het noordoosten en Oman in het zuidoosten. 

Dubai wordt omringd door de Arabische woestijn. In 2020 waren er meer dan 2 miljoen inwoners.

Dubai olie, handel en toerisme

Statistieken telden slechts 10% van de bevolking als geboren Emirati.  
Olie werd in 1966 ontdekt in het land, en hoewel Dubai minder olie heeft dan zijn buurland Abu Dhabi.

Hebben olie-inkomsten plus andere economische activiteiten zoals aluminium het emiraat welvarend gemaakt. 

Andere industrieën zijn onder meer onroerend goed, financiële dienstverlening, handel via de haven. 

Dubai haven skylineEn niet te vergeten het opkomende toerisme waar men de laatste jaren heel veel geld in heeft geïnvesteerd. En waarmee Dubai zich een plek op de wereldkaart heeft verworven als bijzonder (luxe) winterzon vakantiebestemming.

De Verenigde Arabische Emiraten zijn opgedeeld in zeven emiraten.

  • Abu Dhabi.
  • Ajman.
  • Al Fujayrah.
  • Dubai.
  • Ras al Khaymah.
  • Sharjah.
  • Umm Al Qaywayn.

Al deze emiraten hebben een eigen emir.

Sjeik Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahayan (Arabisch: خليفة بن زايد بن سلطان آل نهيان) (Al Ain, 25 januari 1948) is sinds 3 november 2004 president van de Verenigde Arabische Emiraten.

Sjeik Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahayan is tevens de emir van Abu Dhabi.

Dubai Palm

Waar ligt Dubai in Midden-Oosten of Azië?

Dubai ligt in Azië, maar het is ook een deel van het Midden-Oosten dat ook als een deel van Afrika kan worden beschouwd.

Het is geen land, het is een stad en emiraat in een land dat de Verenigde Arabische Emiraten wordt genoemd, dit land ligt in het Midden-Oosten

Hoofdstad 

De hoofdstad en grootste stad van het emiraat wordt ook wel Dubai genoemd, waar 90% van de bevolking van het emiraat in en om de stad woont. De bevolking werd in 2020 geschat op een kleine 3 miljoen. 

En de stad blijft nog steeds groeien met mensen die hier komen wonen en werken. Zo heeft de stad “dagelijks” een bevolking van bijna 4 miljoen.

Inclusief mensen die geen ingezetenen zijn, maar die hier komen om te wonen werken, zakendoen of vakantie komen vieren.

Uitbreiding van gebied en land 

Het stedelijk gebied rond de stad is +/- 3.885 vierkante kilometer en de eigenlijke stad is ongeveer 35 vierkante kilometer in oppervlakte.

Door de aanleg van kunstmatige eilanden in de Perzische golf, door bouwwerken in de woestijngebieden, breidt het oppervlak van de stad gestaag uit. 

Waar ligt Dubai en de kunstmatige Palm eilanden.  

De kunstmatige eilanden op de kaart, zoals Dubai Palm hebben +/- 37 vierkante km toegevoegd aan de kustlijn van de stad. 

Palm Jumeirah één van de eilanden omvat hotels, luxe resorts, villa’s en appartementen, een maritiem park en theater. Dit eiland is niet het eerste kunstmatige eiland die aan de kustlijn van de stad is toegevoegd.

Palm island


Kunstmatige eilanden werden al in 1994 en tussen 2001 en 2006 aangelegd, en bebouwd met o.a. appartementen, hotels en woningen. 

Vanaf 2003 zijn een kleine 300 privé-eilanden “The World” aangelegd om in die tijd te worden verkocht aan projectontwikkelaars, vermogende investeerders en voor particuliere huizenbezitters (er zijn één of meerdere huizen per eiland) en resorts.
 
De bouw en aanleg van de eilanden was in 2008 stilgevallen tijdens de wereldwijde recessie, maar herstelde zich vanaf 2016. Hoewel de meeste van de 300 eilanden nog steeds onontwikkeld zijn.

Geschiedenis van Dubai 

In de middeleeuwen stond het bekend als een centrum van handel en parelmoer. De sjeiks die het regeerden, sloten in 1892 een deal met de Britten, waarbij het Verenigd Koninkrijk ermee instemde Dubai te “beschermen” tegen het Ottomaanse rijk. 

november reizen


Tijdens de dertiger jaren stortte de parelindustrie van Dubai compleet in tijdens de wereldwijde grote depressie. Pas na de ontdekking van olie begon de economie opnieuw te bloeien. 

In 1971 sloot Dubai zich aan bij zes andere emiraten om de Verenigde Arabische Emiraten te vormen. In 1975 was de bevolking meer dan verdrievoudigd toen buitenlandse arbeiders de stad binnenstroomden, aangetrokken door de olie-industrie. 

Economie Dubai

Tijdens de Golfoorlog van 1990 zorgden de militaire en politieke onzekerheid ervoor dat buitenlandse investeerders Dubai ontvluchtten. 

Het bood echter een uitvalsbasis voor coalitietroepen tijdens die oorlog en de door de VS geleide invasie van Irak in 2003, wat hielp om de economie te ondersteunen.

Waar ligt Dubai reisbestemming.

Dubai populair als exclusieve reisbestemming.

Tegenwoordig heeft Dubai zijn economie gediversifieerd, die naast fossiele brandstoffen (olie). Onroerend goed, bouw, doorvoer en financiële diensten zijn ook belangrijke economische pijlers. 


Dubai is ook een toeristisch centrum van faam geworden op de wereldkaart. Beroemd om zijn exclusieve hotels, winkels, attracties en bezienswaardigheden. 

Zo heeft de stad het grootste winkelcentrum ter wereld, en The Mall is slechts één van de meer dan 70 luxe winkelcentra. 

Beroemd is dat de Mall of The Emirates o.a. Ski Dubai omvat, de enige overdekte skipiste in het Midden-Oosten.

En wat te denken van het spectaculaire uitkijkplatform The Frame of The Lost Chambers Aquarium.